donderdag 6 mei 2010

Uitnodiging voor feestelijke Hoogmis op zondag 9 mei 2010

Onze kapel bezit een Mariabeeldje dat model heeft gestaan voor het grotere marmeren Mariabeeld bij de Jezuïeten te Gent. Laatstgenoemd beeld werd 150 jaar geleden, op 9 mei 1860, gekroond en kreeg de naam Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen.

De verering van het beeld kende veel succes. Jaarlijks, bij het begin van de meimaand, was er noveen voor Maria, predicaties en liturgische vieringen. In 1892 kregen de Jezuïeten van Gent de toestemming om op 9 mei ‘Onze‐Lieve‐Vrouw van Vlaanderen’ met een eigen feestdag te vieren. Een gregoriaanse mis werd gecomponeerd door dom Pothier, de grote man achter de gregoriaanse muziek van Solesmes.

In 1910 werd de vijftigjarige kroning van het beeld met veel luister gevierd. Aan componisten en tekstschrijvers werd gevraagd om een nieuw Marialied te schrijven.

Vijf liederen werden zo gecomponeerd. 'Liefde gaf u duizend namen', op tekst van E.H. Cuppens en met muziek van Lodewijk De Vocht werd ontegensprekelijk het meest bekende ervan.

'Liefde gaf u duizend namen', het alom bekende lied heeft ervoor gezorgd dat de titel ‘Onze‐Lieve‐Vrouw van Vlaanderen’ bekend is gebleven.

Pater Van Isacker nodigt iedereen uit dit bijzonder jubileum te komen vieren in een plechtige Hoogmis met diaken en subdiaken op zondag 9 mei om 10.00 uur.

De gregoriaanse gezangen voor dit feest, opgesteld door Dom Pothier van de abdij van Solesmes, zullen worden uitgevoerd. En uiteraard zal het lied 'Liefde gaf u duizend namen' ook gezamenlijk gezongen worden.

Het zou het oude priesterhart van pater Karel Van Isacker verheugen te weten dat Vlaanderen zijn 'Hoge Vrouwe' niet vergeet en spijt alles trouw blijft aan de leuze: ALLES VOOR VLAANDEREN, VLAANDEREN VOOR CHRISTUS.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten